top of page
Search
  • Writer's pictureRoman

Prečo je dovolenka na Srí Lanke dobrý nápad? / Why is a summer holiday in Sri Lanka a good idea?

Updated: Oct 13, 2023

For English scroll down, please.


Vedeli ste, že za cenu jedného obedu v luxusnej reštaurácii v Bratislave sa dokážete na Srí Lanke v pohode stravovať aj týždeň? Ak sa chystáte na tento exotický ostrov, tento článok by mal byť vašim povinným čítaním. Dovolenka na Srí Lanke je vždy dobrý nápad.


Pochopiteľne, toto prirovnanie treba brať trochu s rezervou. Aj na Srí Lanke sú luxusné reštaurácie. Je však celkom bežné, že za jednochodový obed v štandardnej reštaurácii na pláži, v ktorej vám pri stole vlnky teplého indického oceánu nežne obmývajú vaše členky, necháte približne len 9 €. A ak si k tomu dáte aj obľúbené čapované pivo Lion len za 1,50 €, tak nielen o gastronomický zážitok máte postarané. Zostáva už len tá najpodstatnejšia časť.


Ja si ten skúter ozaj užívam / I really enjoy the scooter

AKO SA NA SRÍ LANKU DOSTAŤ?

Neexistuje zaručený a stopercentný návod a podobných článkov už bolo napísaných mnoho. Všetky informácie vychádzajú z mojich reálnych skúseností a z môjho už 9 - ročného života na ostrove. Nižšie vám jednoduchou formou zodpoviem tie najčastejšie otázky pred príchodom. To, že dovolenku v exotickej krajine si treba aspoň trochu vopred naplánovať, je snáď každému jasné. Začnime teda pekne postupne, krok za krokom. Ak by ste v našom "návode" náhodou nenašli odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú, neváhajte a spýtajte sa nás. Kontakt nájdete nižšie. Radi vám odpovieme.

KOĽKO MA BUDE STÁŤ LETENKA? Ak viete ako rozumne vyhľadávať letenky, dokážete nájsť aj v letnej sezóne ceny už od 700 €/osoba. Platí nepísane pravidlo, čím skôr zarezervujete, tým výhodnejšia bude cena. ODKIAĽ POLETÍM?

Táto časť príspevku je venovaná prevažne cestovateľom zo Slovenska, Česka alebo Poľska. Letenky bývajú pre odlet z EÚ najlacnejšie z Milána alebo Ríma. Z letísk, ktoré sa nachádzajú blízko Slovenska je rozumné poobzerať sa po letoch z Budapešti, Viedne, Varšavy alebo Prahy. Ja najčastejsie používam stránku Skyscanner.com a vyhľadávam letenky počas celého mesiaca, v ktorom plánujem odletieť. Snažím sa nakombinovať si najlacnejší deň odletu a príletu v danom mesiaci.

KDE, AKO A ZA KOĽKO VYBAVÍM VÍZA? Turistické víza pre váš pobyt na ostrove do 180 dní si vybavíte veľmi jednoducho. Všetko sa dá zariadiť online na oficiálnej stránke http://www.eta.gov.lk/slvisa/, za cenu 50 $. Stačí vyplniť formulár a oficiálne do 24 hodín (reálne už do 1 hodiny) vám schválené víza cinknú vo vašej e-mailovej schránke. NEODPORÚČAM klikať na žiadne iné "víza" stránky lebo takto môžete na vízach prerobiť až trojnásobne.


Naša letecká skúsenosť / Our flight experience

ČO SI NESMIEM ZABUDNÚŤ ZABALIŤ? Ak plánujete zavítať k nám, do Glamour Mirissa, určite netreba zabudnúť na jeden pár klobás a Horalky ako vstupné vízum. :)) Nezabudnite si opaľovací krém, lebo tunajšie rovníkové slniečko má grády a už krátky pobyt na slnku bez ochrany pokožky, vám môže na začiatku značne znepríjemniť pobyt. Opaľovacie krémy kúpite doma lacnejšie ako tu. Ak ste fajčiar, tak si cigarety zaobstarajte už doma. Na ostrove cigarety nie sú najlacnejšie. Do batožiny je možné zabaliť si 2 kartóny na osobu, prípadne si ich môžete kúpiť v duty free zóne na letisku. Moja rada, ak máte miesto, pribaľte si k plavkám aj lepšiu kávu. Tunajšia, lokálna káva, za veľa nestojí. Viac o cenách potravín, alkoholu a cigariet sa dočítate nižšie v samostatnom odstavci. Okrem toho si so sebou zoberte pozitívne nastavenie mysle na odlišnú kultúru ako je tá európska. Ostatné potrebné veci na ostrove nájdete. Chýbať vám určite nič nebude. KOĽKO TRVÁ LET A KDE SA PRESTUPUJE? Víza a letenku už máte. Pri interkontinentálnych letoch odporúčam obliecť sa do lietadla pohodlne a je fajn si zobrať aj teplejšiu mikinu, pretože klíma v lietadlách býva značne výkonná, čo nemusí byť až tak príjemné pri tak dlhých letoch. Čistý let bez prestupov trvá približne 10 hodín. S časovo najlepším prestupom môžete byť na Srí Lanke za niečo menej než 13 hodín, čo je len o niečo viac, ako cesta autom na Makarskú riviéru. Najčastejšie sa prestupuje v Dohe (Katar), Dubaji (SAE), Abú Dhabí (SAE), Riyadh (Saudská Arábia). Prestupy v týchto destináciách sú vďaka veľmi dobrej organizácii, prehľadnosti informácií a smerovaní "smooth" a nemusíte sa ich obávať. ČO ROBIŤ BEZPROSTREDNE PO PRÍLETE? Pristávate na ostrove v blízkosti hlavného mesta Colomba, na letisku Bandaranaike International Airport (BIA). Tesne po pristátí je potrebné vyplniť jednoduchý formulár o mieste vášho pobytu (stačí adresa a tel. kontakt hotela), preto treba mať po ruke pero. Vyhnete sa tak zdržaniu. Po pasovej kontrole sa ocitnete v letiskovej hale s rôznymi obchodmi. Suveníry odporúčame kupovať mimo letiska. Čo však odporúčame vybaviť už priamo na letisku je turistická SIM karta. Vaša dovolenka na Srí Lanke práve začína.

AKO JE TO S TELEFONOVANÍM A INTERNETOM V MOBILE? Turistickú SIM kartu si môžete zakúpiť priamo na letisku v príletovej hale. Potrebujete k tomu len váš pas. SIM kartu máte do 5 minút vo vašom telefóne. Ja preferujem Dialog operátora. Dôvod? Dialog má zo všetkých operátorov v krajine najlepšie pokrytie. 2 GB dát vás bude stáť menej ako 70 eurocentov. Mobilné dáta sú tu v porovnaní so zvyškom ázijských krajín pomerne lacnejšie. Rovnako ako dáta, aj volania sú za rozumnú cenu. Minúta volania v rámci rovnakého operátora je 0,05 €. Ak potrebujete ešte s niekým zostať v spojení počas pobytu na ostrove, je rozumné kúpiť si SIM karty s rovnakým operátorom. Ale pri kvalite a cene dát a možnosti byť v spojení online, porozmýšlajte, či tie volania vôbec využijete. AKO SA DOSTANEM Z LETISKA DO HOTELA? Odporúčam už na letisku prezliecť sa a nahodiť letný outfit, aby ste po opustení vychladenej letiskovej haly nedostali teplotný šok. Letisko je od nášho Glamour Mirissa vzdialené 178 km (cca 2,5 hodiny autom prevažne po diaľnici). Na transfer vám radi zabezpečíme taxík so šoférom, ktorý vás privíta už v letiskovej hale s tabuľkou s vašim menom a ochotne pomôže aj s batožinou. Spolupracujeme so skúsenými šoférmi, ktorí majú vozidlá, väčšinou typu van, aj pre viacčlennú posádku. Samozrejmosťou je klimatizácia. Šoférovi platíte vopred dohodnutú sumu vždy až po príchode do cieľa cesty. Napríklad, do nášho Glamour Mirissa, sa dostanete už za približne 75 €. Po ceste nájdete kopec možností na rýchle občerstvenie alebo "cikpauzu".


Klimatizovaná dodávka čaká na vyzdvihnutie našich hostí / An air-conditioned van is waiting to pick up our guests

Ak preferujete ekonomickejšiu, ale časovo dlhšiu variantu, tak si viete zobrať klimatizovaný autobus do Colombo Fort a z Colombo Fort znova klimatizovaný Highway Bus do mesta Matara. Z Matary sa k nám do Mirissy dostanete buď lokálnym autobusom alebo si viete na ulici zastaviť populárnu motorovú rikšu TUK - TUK. Oboje budú, podľa mňa, pre vás veľkým zážitkom a dokopy by vás to na osobu nemalo stáť viac ako 20 €. AKÁ MENA JE NA SRÍ LANKE? Na Srí Lanke máme oficiálnu menu s označením LKR a teda Lankan rupee - srílanská rupia. Na niektorých miestach na ostrove viete platiť aj v dolároch alebo eurách, ale väčšinou sú vyžadované rupie. Vo veľkoobchodoch a mnohých reštauráciách už viete platiť kartou, avšak z dôvodu zaostalého systému bankovníctva sú podmienky platenia kartou pre menšie prevádzky stále nevýhodné a dá sa v nich platiť len hotovosťou. Ak by nastal problém s nedostatkom cashu, netreba sa obávať. ATM - bankomatov je tu dostatočný počet. V tesnej blízkosti Glamour Mirissa je ich hneď niekoľko. No worries. ROZPOČET ALEBO KOĽKO SI MÁM ZOBRAŤ PEŇAZÍ? Otázka "vreckového", samozrejme, záleží od vašej dennej osobnej spotreby a výberu výletov po ostrove. Na dva týždne pobytu (výlety, ubytovanie, celodenná strava a vlastná spotreba) si v pohode vystačíte so sumou približne okolo 600 €. Ceny v supermarketoch sú pevne stanovené, ale v obchodíkoch na ulici sa dá trochu zjednávať. Takisto aj pri preprave po ostrove TUK-TUKom alebo taxíkom.


My berieme aj doláriky / We also take dollars

NA ČO SI DAŤ POZOR PO PRÍLETE A CELKOVO PRI POBYTE? Z môjho pohľadu je Srí Lanka veľmi bezpečná krajina. Najväčšou hrozbou pre vás bude dať si pozor na to, aby ste sa "neupiekli" na slnku. Na pitie odporúčam len fľaškovú vodu. A dodržiavajte pitný režim. Ostrov je "neslávne" známy aj tým, že je tu veľa túlavých psov. Ak nemusíte, nehladkajte ich. Nie sú agresívni, to vôbec, sú skôr také milé chodiace kôpky nešťastia (ako by povedali srílančania PAU - doslovný preklad - je mi z toho smutno ), ale nikdy neviete, čo so sebou nosia. Ak im dáte niečo vhodné pod zub, tým im určite pomôžete viac v ich "Pau Life". Stáva sa, že niektorí turisti majú problém zvyknúť si na odlišnú kultúru. Preto určite odporúčam, čo to si prečítať o krajine a ľuďoch pred príletom. Ja sa budem, v ďalšej pripravovanej kapitole nášho blogu, venovať kultúrnym odlišnostiam, vtipným, lepším, horším, nepochopiteľným, medzi európskou a ázijskou kultúrou. V skratke. Srílančania sú olympijskí víťazi v zazeraní na človeka. Budete sa tu cítiť ako známa filmová hviezda, na to sa treba pripraviť. Rovnako tak je treba nastaviť sa do módu na zjednávanie. Cena stále začína vyššie ako je reálna hodnota. Srí Lanka je husto osídlená krajina. Podľa posledných štatistík tu žije až 22 miliónov obyvateľov, prevažne budhistického vierovyznania. Pri takom počte ľudí sa, samozrejme, vždy nájde pár jednotlivcov, ktorí by si radi privlastnili aj veci, ktoré im nepatria. Obozretnosť je preto vždy na mieste a najmä na pláži netreba nechať cenné veci ako vo výklade a bez dozoru. Ale to platí v každej krajine. Väčšinou sa však stretnete s veľmi milými usmievavými ľuďmi, ktorí nemajú problém sa vám na ulici prihovoriť plynulou angličtinou a spýtať sa vás len tak, ako sa máte, bez toho, ako to býva zvykom v iných ázijských krajinách, aby chceli od vás nejakú formu "odmeny". A ešte podstatná vec, veľmi radi sa fotia. :) KOĽKO DNÍ BY MALA TRVAŤ IDEÁLNA DOVOLENKA NA SRÍ LANKE? Ak ste ten typ, ktorý má radšej relax na pláži a len občasne si spraviť jednodňový výlet, tak pre vás bude 10 - 12 dní určite stačiť. Ak však máte akčnejšiu povahu a chcete viac cestovať po krajine a nakoniec pár dní stráviť na krásnej pláži, tak 14 - 21 dní je podľa môjho názoru ideálna doba. Viac o cestovateľských zážitkoch z ostrova pripravujeme v našom ďalšom blogu.


AKO JE TO S POČASÍM?

“Ach počasie, prečo si len počasie?¨ Nie je jednoduché odpovedať na túto otázku. Nachádzame sa v Indickom oceáne, ktorý je najmenej stabilným oceánom, čo sa počasia týka. Pokúsim sa to nejako zjednodušiť.Na juhu ostrova, kde sa nachádza aj náš Glamour Mirissa, teplota počas celého roka neklesne pod 23 stupňov celzia. Takže starosti o to, či vám tu bude zima, určite mať nemusíte. Čo sa týka slnka, toho je u nás na juhu stále dostatok, ale najviac od decembra do apríla. Zatracovať netreba ani zvyšné mesiace. Ak príde dážď, tak to skoro nikdy netrvá dlhšie ako 2 - 3 dni. Od mája do novembra je dostatok krásnych slnečných dní. Ak prší, tak hlavne v noci. Ak je to počas dňa, tak je to obyčajne dvakrát s trvaním max do 1 hodiny a hneď na to sa zvykne ukázať slniečko. Čiže je to aj vítaným osviežením v tomto tropickom pásme.

AKO SA BUDEM PREPRAVOVAŤ PO OSTROVE?

Premiestňovať sa po ostrove je vždy zábava a tak trochu adrenalín zároveň. Je to niečo úplne iné, ako u nás doma. Pripraviť sa treba na to, že okrem diaľnice je na lokálnych cestách priemerná rýchlosť do 40 km/h. Ak necestujete lokálnymi busmi. Tie pocitovo jazdia rýchlosťou svetla. :)


Typ cestovania sa dá rozdeliť na tri spôsoby pre tri odlišné typy ľudí: Ja osobne navrhujem "výletovať" po ostrove autom so šoférom. Traffic na tunajších cestách je niečo, čo ani po dňoch a rokoch strávených cestovaním po tejto krajine, asi nikdy nepochopím. Cestovanie autom, prípadne minivanom s lokálnym šoférom, je síce tá najdrahšia varianta, ale na druhej strane aj najviac bezpečná a pohodlná. Ako som písal vyššie, spolupracujeme s overenými a spoľahlivými šoférmi a radi vám pomôžeme naplánovať všetky vaše výlety po ostrove do najmenších detailov. Druhý spôsob cestovania je pre turistov, ktorí majú radi ekonomickejšie premiestňovanie sa a nevadí im zdieľať priestor s domácimi v "naspeedovanom" autobuse plného adrenalínu. Ako to nazval môj otec: "Najlacnejší adrenalínový kolotoč, aký som kedy zažil". Verejná doprava tu stojí naozaj, a to neklamem, skoro nič. Na vlaky samotné už existuje online rezervačný portál, kde si viete nájsť, ako a kde premávajú. Na autobusy je to stále tak trochu freestyle. Prídeš, do 5 min nájdeš, naskočíš, niekedy doslova aj za jazdy a vezieš sa. Tretí spôsob je komplikovanejší na byrokraciu, ale zažijete úplnú slobodu pri cestovaní krajinou. Skúter si viete prenajať už od 8 €/deň. Auto si prenajať neodporúčam. To pochopíte ihneď po prvých pár kilometroch taxíkom z letiska.

Ak si chcete užívať jazdu na skútri, musíte splniť tieto tri požiadavky:


1. Vo svojej krajine je potrebné vybaviť si medzinárodný vodičák na A alebo A1 triedu.

2. S týmto vodičským preukazom zbehnúť v Colombe do Automobile Association of Ceylon.

3. Vypísať formulár, srílančania zbožňujú formuláre, a dočasný srílanský vodičský preukaz je váš.


Keď sa už ozaj rozhodnete cestovať prenajatým dopravným prostriedkom na vlastnú päsť, odporúčam skúter pred autom. Cestovať skútrom voľne po krajine je podľa mňa bezpečnejšie ako si prenajímať a šoférovať auto. Ak budete riadiť skúter rozumne, tak sa pohodlne vyhnete všetkým zápcham a bez problémov kdekoľvek zaparkujte. Prejdete každým typom ciest a úprimne, ten pocit slobody a "vítru ve vlasech" stojí za to. Vlastná skúsenosť. Vyskúšané od najjužnejšieho cípu ostrova až po ten najsevernejší. Ale o tom niekedy inokedy.


AKO JE TO S PLATNOSŤOU EURÓPSKYCH VODIČÁKOV?

Zahraničný vodičák tu reálne nemá žiadnu platnosť. Medzinárodný vodičský preukaz by tu podľa Ženevskej konvencie o dopravnej premávke mal platiť, ale Srí Lanka si aj v tomto ide svoje. Čiže, ako to už bolo spomenuté v otázke o možnostiach cestovania, medzinárodný vodičák si musíte nechať vyhotoviť v AA of Celyon. Lokálna rada. Ak vás zastaví policajt väčšinou mu medzinárodný vodičák stačí. Ale pri aplikovaní poistnej udalosti vám to uznané nebude!

KDE A AKO SA BUDEM STRAVOVAŤ A ZA KOĽKO?


Bežne sa dá prestravovať už od 1 € v lokálnych reštauráciách od Rice & Curry, až po šťavnatý steak z čerstvo uloveného tuniaka v špičkovej reštaurácii s top notch servisom za 20 €. V priemerne to cenovo môže byť niečo okolo 15 - 20 € na osobu na deň (tri denné chody). Metabolizmus je tu hlavne kvôli teplu a vlhkosti trochu spomalený a to je dôvodom, že tu väčšina hostí jedáva len raňajky a večere. Takže ušetríte. :)


Ak sa vám náš príbeh páči, neváhajte ho zdieľať. Budeme radi, ak sa podelíte so svojimi dojmami aj s vašimi priateľmi.


KOĽKO STOJA BEŽNÉ POTRAVINY A KDE SA DAJÚ KÚPIŤ?

Všetky základné potraviny kúpite v lokálnych marketoch a supermarketoch, podobných tým, ktoré poznáte z domova. Kaufland ani Lidl tu však nehľadajte.



Aktuálne ceny vybraných potravín:


  • Chlieb 130 LKR (0.4 €)

  • Maslo 800 LKR (2.5 €)

  • Mlieko 500 LKR (1.5 €r)

  • 1.5L vody 230 LKR (0.7 €)

  • 1 kg cukru 240 LKR (0.75 €)

  • 1 kg čerstvého tuniaka 1400 LKR (4.3 €)

  • 1 kg čerstvých kreviet 1700 LKR (5.3 €)

  • 1 kg kuraťa 860 LKR (2.7 €)

  • 1 kg zemiakov 550 LKR (1.7 €)

  • 1 kg ryže 130 LKR a viac podľa typu (0.4 €)

  • 1 kg banánov 180 LKR a viac podľa typu (0.5 €)

  • 1 kg rajčín 450 LKR (1.4 €)

  • 1 ks ananásu 240 LKR (0.75 €)


KOĽKO STOJA CIGARETY A ALKOHOL A KDE SA DAJÚ KÚPIŤ?

Najčastejšie na ostrove nájdete cigarety značiek Gold Leaf a Dunhill. Oboje sa cenovo pohybujú v rozmedzí od 2000 LKR (6.2 €) - 2400 LKR (7.5 €). Kúpite ich skoro v každom obchode. Gold Leaf dokonca ponúkajú v niektorých lokáloch aj ako kusovky. Je to hlavne pre domácich, ktorí si niekedy nemôžu dovoliť kúpiť celú krabičku. Alkohol, aj pivo, sa predáva len v supermarketoch, ktoré majú na predaj týchto nápojov licenciu alebo tiež v lokálnych Wine Stores, ktoré tiež musia mať štátom schválenú licenciu. Lokálny producenti ponúkajú "sedmičky" rumu, ginu alebo vodky za rozumné ceny. Fľaša vás výjde približne 4500 LKR (14 €). Najznámejšou lokálnou pálenkou je Arrack. Arrack je destilovaný alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába v Indii, na Srí Lanke a v juhovýchodnej Ázii, vyrobený z fermentovanej šťavy z kokosových kvetov alebo cukrovej trstiny a tiež s obilím (napríklad červená ryža) alebo ovocím v závislosti od krajiny pôvodu. Existuje niekoľko druhov. Ceylonský Arrack má charakter koňaku a rumu. Dostanete ho už od 4000 LKR, čiže asi za 12 €. Známe zahraničné značky, napríklad Captain Morgan, tu nájdete tiež, ale načriete do peňaženky hlbšie. Tie stoja minimálne dvojnásobok. Čapované pivo tu veľmi nenájdete. Na náš Glamour sa však aj v tomto môžete spoľahnúť. Radi vám poradíme podniky, v ktorých si môžete dať dobrého "čapáka" priamo na pláži. Konzumácia alkoholických nápojov na verejnosti alebo vo verejných dopravných prostriedkoch nebýva úplne bežná, ale je miestnymi tolerovaná. Pite s rozumom!

AKO JE TO SO ZDRAVOTNOU STAROSTLIVOSTOU / POHOTOVOSŤOU?

Určite majte stále pred každou cestou zaobstarané cestovné poistenie, aj s úrazovým pripoistením. S ním máte v privátnych nemocniciach všetko preplatené. Ak tu vaša poisťovňa má zástupcu, čo už je docela bežné. Privátne nemocnice, aj napriek tomu, že sa stále bavíme o rozvojovej krajine, sú na veľmi kvalitnej úrovni, či už kvalifikovaným personálom alebo prístrojovým vybavením. V tomto smere strach o seba a blízkych mať nemusíte. Ak užívate pravidelne lieky, zoberte si ich. Bežne dostupné lieky od bolesti kúpite v lekárňach v približne rovnakých cenách ako doma. Dôležitou súčasťou vašej cestovateľskej lekárničky by mali byť aj lieky proti hnačke, kvalitné opaľovacie krámy, Panthenol v spreji na prípadné popáleniny a samozrejme, kvalitný repelent na ochranu proti moskytom.

ČO DODAŤ NA ZÁVER?

Ak sa už rozhodnete navštíviť túto úžasnú exotickú krajinu napríklad teraz v lete alebo aj v inom ročnom období, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Sme pripravení vám pomôcť s prípravou a organizovaním vašej vysnívanej dovolenky.


Rezervujte si svoj pobyt už dnes!

WhatsApp: +94 772 408 9686

info@hotelglamourmirissa.com


Tešíme sa na vás,

Lucky & Roman







 

Why is a summer holiday in Sri Lanka a good idea?

Did you know that during a week in Sri Lanka you are able to spend less for meals than, for example, for one lunch in a luxury restaurant in Bratislava? If you are going to this exotic island, this article should be mandatory for you to reading.


Of course, this comparison should be taken with a grain of salt. There are also luxury restaurants in Sri Lanka. However, it is quite common to leave around only €9 for a one-course lunch at a standard restaurant on the beach, where the waves of the warm Indian Ocean gently wash your ankles at the table. And if you also have the popular sip of pipe Lion beer for only €1.50, you are guaranteed not only a gastronomic experience. The most important part remains.


HOW TO GET TO SRI LANKA?

There is no guaranteed and one hundred percent proper guide and many similar articles have already been written. All information is based on my real experiences of my 9-year life on the island. Below I will answer the most common questions you should know before your arrival in a simple way. It is probably clear to everyone that a vacation in an exotic country needs to be planned at least a bit in advance. So let's start gradually, step by step. If you happen to not find the answers to the questions you are interested in in our "guide", do not hesitate to ask us in the comments below this post. We will be happy to answer them for you.

HOW MUCH WILL A FLIGHT COST ME?

If you know how to search for tickets wisely, you can find prices starting from €700/person even in the summer season. Of course, the unwritten rule applies, the earlier you book, the better the price.

WHERE WILL I FLY FROM?

This part of the post is mainly dedicated to travelers from Slovakia, Czech Republic or Poland. Flights from the EU are usually cheapest from Milan or Rome. From airports located near Slovakia, it is reasonable to look for flights from Budapest, Vienna, Warsaw or Prague. I often use Skyscanner.com and search for flights during the entire month in which I plan to fly. I try to combine the cheapest day of departure and arrival in the given month.

WHERE, HOW AND FOR HOW MUCH DO I GET A VISA FOR?

Tourist visas for your stay on the island up to 180 days can be obtained very easily. Everything can be arranged online at the official website https://www.eta.gov.lk/slvisa/, at a cost of $50. Just fill out the form and officially within 24 hours (actually within 1 hour) the approved visas will ring in your e-mail box. I DO NOT RECOMMEND clicking on any other "visa" sites, because this way you can pay for your visa three times more.

WHAT SHOULD I NOT FORGET TO PACK?

If you are planning to visit us, at Glamor Mirissa, you definitely shouldn't forget to pack a couple of sausages and Horalky as an entry visa. :)) Don't forget your sunscreen, because the local equatorial sun is harsh and even a short stay in the sun without skin protection can make your stay very uncomfortable. You can buy sunscreen at home cheaper than here. If you are a smoker, get cigarettes at home. Cigarettes are not the cheapest on the island. You can pack 2 cartons per person in your luggage, or you can buy them in the duty free zone at the airport. My advice, if you have room, pack a better coffee with your swimsuit as well. Local coffee is not worth much. You can read more about the prices of food, alcohol and cigarettes below in a separate paragraph.In addition, take with you a positive mindset for a different culture than the European one. You can find other necessary things on the island. You will definitely not miss anything else.

HOW LONG IS THE FLIGHT AND WHERE DO YOU TRANSFER?

You already have a visa and a ticket. For intercontinental flights, I recommend dressing comfortably on the plane, and it's also nice to take a warmer sweatshirt, because the A/C in planes tends to be quite powerful, which may not be so pleasant on such long flights. A non-stop flight takes approximately 10 hours. With the reasonable transfer, you can be in Sri Lanka in a little less than 13 hours, which is just a little more than the trip by car to the Makarska Riviera. Most of the flight transfers to Sri Lanka are via Doha (Qatar), Dubai (UAE), Abu Dhabi (UAE), Riyadh (Saudi Arabia). Thanks to very good organization, clear information and directions, transfers in these destinations are "smooth" and you don't have to worry about them.

WHAT TO DO IMMEDIATELY AFTER ARRIVAL?

You land on an island near the biggest city Colombo, at the Bandaranaike International Airport (BIA). Right after landing, you need to fill out a simple form about your place of stay (just the address and phone number of the hotel), so you should have to have a pen with you. This will avoid your potential delays. After passport control, you will find yourself in the airport hall with various shops. We recommend buying souvenirs outside the airport. However, what we recommend getting right at the airport is a tourist SIM card.

WHAT ABOUT PHONE CALLS AND INTERNET IN MOBILE?

You can buy a tourist SIM card directly at the airport in the arrival hall. All you need is your passport. And you will have the SIM card in your phone within 5 minutes. I prefer the Dialog operator. A reason? Dialog has the best coverage of all the operators in the country. 2 GB of data will cost you less than 70 euro cents. Mobile data is relatively cheaper here compared to the rest of Asian countries.Like data, calls are reasonably priced as well. A minute call within the same operator is €0.05. If you need to stay connected with someone while you're on the island, it's a good idea to buy SIM cards with the same operator for both parties. But with the quality and price of data and the possibility to be connected online almost everywhere, think about whether you will use those calls at all.

HOW DO I GET FROM THE AIRPORT TO THE HOTEL?

I recommend changing your clothes at the airport and putting on a summer outfit so that you don't get a temperature shock after leaving the cooled airport hall. The airport is 178 km from our Glamor Mirissa (about 2.5 hours by car, mostly on the highway).We are able to arrange Airport pick up for you with a driver who will welcome you at the airport hall with a sign saying your name and will gladly help you with your luggage. We work with experienced drivers who have vehicles, mostly vans, also for several people. All Air conditioned of course. You always pay the pre-agreed amount to the driver upon arrival at the destination. For example, you can get to our Glamour Mirissa for around €75. Along the way, you will find many options for fast food or a restroom.If you prefer a more economical but longer option, you can take an air-conditioned bus to Colombo Fort and from Colombo Fort again an air-conditioned Highway Bus to the city of Matara. From Matara you can get to Mirissa either by local bus or you can stop the popular TUK - TUK motor rickshaw on the street. Both will, in my opinion, be a great experience for you and together it should not cost you more than €20 per person.

WHAT IS THE CURRENCY IN SRI LANKA?

In Sri Lanka, we have an official currency LKR, i.e. Lankan rupee - Sri Lankan rupee. In some places on the island you can also pay in dollars or euros, but mostly rupees are required. You can already pay by card in wholesalers and many restaurants, but due to the backward banking system, the conditions for paying by card are still disadvantageous for smaller businesses and you can only pay in cash in those.If there is a problem with a lack of cash, you no need to worry. There are a sufficient number of ATMs. There are quite a few of them in close proximity to Glamor Mirissa. Don't worry at all.

BUDGET OR HOW MUCH MONEY SHOULD I TAKE?

The question of "pocket money", of course, depends on your daily personal consumption and the choice of trips around the island. For a two-week stay (excursions, accommodation, all-day meals and personal consumption), you can easily get on with around €600. Prices in supermarkets are fixed, but you can haggle a bit in street shops. Also while trying to get TUK-TUK or taxi around the island.

WHAT TO LOOK OUT FOR AFTER ARRIVAL AND OVERALL DURING THE STAY?

From my point of view, Sri Lanka is a very safe country. The biggest threat to you will be to be careful not to "bake" yourself in the sun. I recommend only bottled water for drinking. And follow the drinking regime. The island is also "infamously" known for the fact that there are many stray dogs. Don't pet them if you don't have to. They are not aggressive, not at all, they are more like nice walking piles of misery (as the Sri Lankans would say PAU - literal translation - it makes me sad ), but you never know what they carry with them. If you feed them something, you will certainly help them more in their "Pau Life". It happens that some tourists have trouble getting used to a different culture. Therefore, I definitely recommend reading about the country and people before your arrival to Sri Lanka. In the next prepared chapter of our blog, I will focus on cultural differences, funny, better, worse, incomprehensible, between European and Asian culture. In short. Sri Lankans are Olympic champions in staring at a person. You will feel like a famous movie star here, you need to be prepared for that. In the same way, it is necessary to set yourself in the mode for bargaining. The price still starts higher than the fair value is. Sri Lanka is a densely populated country. According to the latest statistics, up to 22 million people live here. With such a number of people, of course, there will always be a few individuals who would like to own the things that do not belong to them. That is why prudence is always in place and especially on the beach, you should not leave valuables like in a storefront and unattended. But that is the same in every country.But mostly you will meet very nice smiling people who have no problem talking to you in fluent English on the street and just asking you how you are, without, as is the custom in other Asian countries, asking you for any form of "rewards".

HOW MANY DAYS SHOULD A HOLIDAY IN SRI LANKA LAST?

If you are the type who prefers to relax on the beach and only occasionally take a one-day trip, then 10-12 days will definitely be enough for you. However, if you have a more active nature and want to travel more around the country and in the very end spend a few days on a beautiful beach, then 14 - 21 days is the ideal time in my opinion. We are preparing more about travel experiences from the island in our next blog.

HOW ABOUT THE WEATHER?

"Oh weather, wherefore art thou weather?" It is not easy to answer this question. We are in the Indian Ocean, which is the least stable ocean in terms of weather. I'll try to simplify it somehow.In the south of the island, where our Glamour Mirissa is located, the temperature does not drop below 23 degrees Celsius throughout the year. So you definitely don't have to worry about whether it will be cold for you here. As for the sun, there is still plenty of it in the south, but the most from December to April. There is no need to curse the remaining months. If it rains, it almost never lasts more than 2-3 days. There are plenty of beautiful sunny days from May to November. If it rains, it rains especially at night. If it's during the day, it's usually twice a day with a maximum duration of 1 hour, and the sun usually appears right after that. So it is also a welcome refreshment in this tropical zone.

HOW WILL I GET AROUND THE ISLAND?

Moving around the island is always fun and a bit of an adrenaline rush at the same time. It is something completely different from what we are experiencing at home. Be prepared for the fact that, except for the highway, the average speed on local roads is up to 40 km/h. If you are traveling by local buses it is a bit different. They honestly drive at the speed of light.The type of travel can be divided into three ways for three different types of people:I personally suggest a "trip" around the island by car with a driver. The traffic on the roads here is something that our understanding of traffic doesn't get, and even after days and years of traveling the country, it just still doesn't make sense to me. Traveling by car or minivan with a local driver is the most expensive option, but on the other hand, it is also the safest and most comfortable. As I wrote above, we work with proven and reliable drivers and will be happy to help you plan all your trips around the island down to the smallest detail.The second way of traveling is for tourists who like to travel more economically and don't mind sharing space with locals in a "speeded-up" bus full of adrenaline. As my father called it: "The cheapest adrenaline ride I've ever experienced". Public transport here really costs, and I'm not lying, almost nothing. There is already an online reservation portal, for all the train lines, where you can find how and where they operate. On the other hand it's still a bit of a freestyle speaking about the buses. Basically with buses, you come, you find it within 5 minutes, you jump in, sometimes literally to a moving bus, and you're going.The third way is more complicated with bureaucracy, but you will experience complete freedom while traveling the country in that way. You can rent a scooter from €8/day. I do not recommend renting a car. You will understand why immediately after the first few kilometers driven by taxi from the airport.

If you want to enjoy riding a scooter, you must meet these three requirements:


1. In your country, you need to get an international driving license for A or A1 class.

2. With this driving license, you need to go to the Automobile Association of Ceylon in Colombo.

3. Fill out the form, Sri Lankans love forms, and the temporary Sri Lankan driving license is yours.


If you do decide to travel with a rented vehicle on your own, I recommend a scooter over a car. In my opinion, traveling freely around the country on a scooter is safer than renting and driving a car. If you drive your scooter sensibly, you will comfortably avoid all traffic jams and park anywhere without any problems. You will go through every type of road and honestly, the feeling of freedom and "wind in your hair" is worth it. Own experience. Tried from the southernmost tip of the island to the northernmost. But about that some other time.


WHERE AND HOW WILL I EAT AND FOR HOW MUCH?

You can usually eat from €1, in local Rice & Curry restaurants, to a juicy steak made of freshly caught tuna in a top restaurant with top notch service for €20. On average, the price can be something around 15 - 20 € per person per day (3 daily courses). Metabolism is a bit slowed down here, mainly due to the heat and humidity, and that's the reason why most guests only eat breakfast and dinner here. So you save some bucks easily.

WHAT ABOUT THE VALIDITY OF EUROPEAN DRIVING LICENSES?

A foreign driving license is really valid nothing here. According to the Geneva Convention on Road Traffic, an international driver's license should be valid here, but Sri Lanka also has its way in this regard. So, as already mentioned in the question about travel options, you have to get your international driver's license issued at the AA of Celyon. Local advice. If a policeman stops you, he usually needs an international driver's license. But it will not be recognized when applying for an insurance claim!

HOW MUCH DO COMMON GROCERIES COST AND WHERE CAN I BUY THEM?

You can buy all basic food in local markets and supermarkets, similar to those you know at home. But don't look for Kaufland or Lidl here.

Current prices of selected foods:


  • Bread 130 LKR (0.4 €)

  • Butter 800 LKR (2.5 €)

  • Milk 500 LKR (1.5 €)

  • 1.5L of water 230 LKR (0.7 €)

  • 1 kg of sugar 240 LKR (0.75 €)

  • 1 kg of fresh tuna 1400 LKR (4.3 €)

  • 1 kg of fresh shrimps 1700 LKR (5.3 €)

  • 1 kg of chicken 860 LKR (2.7 €)

  • 1 kg of potatoes 550 LKR (1.7 €)

  • 1 kg of rice 130 LKR and higher depending on the type (0.4 €)

  • 1 kg of bananas 180 LKR and higher depending on the type (0.5 €)

  • 1 kg of tomatoes 450 LKR (1.4 €)

  • 1 piece of pineapple 240 LKR (0.75 €)


HOW MUCH DO CIGARETTES AND ALCOHOL COST AND WHERE CAN YOU BUY THEM?

Most often you can find Gold Leaf and Dunhill cigarettes. Both are priced between 2000 LKR (6.2 €) - 2400 LKR (7.5 €). You can buy them in almost every store. Gold Leaf is even offered as pieces in some locales. It is mainly for Sri Lankans who sometimes cannot afford to buy the whole box.Alcohol, as well as beer, is sold only in supermarkets that have a license to sell alcoholic beverages or in local Wine Stores, which must also have a state-approved license. Local producers offer "sevens" of rum, gin or vodka at reasonable prices. A bottle will cost you approximately 4500 LKR (€14).The most famous local schnapps is Arrack. Arrack is a distilled alcoholic beverage typically produced in India, Sri Lanka, and Southeast Asia, made from the fermented juice of coconut flowers or sugar cane, and also with grain (such as red rice) or fruit, depending on the country of origin. There are several types. Ceylon Arrack has the character of cognac and rum. You can get it for 4000 LKR, which is about €12. Well-known foreign brands, such as Captain Morgan, can also be found here, but you will dig deeper into your wallet. They cost at least twice as much. You won't find much draft beer here. However, you can rely on our Glamor for this as well. We will be happy to advise you of businesses where you can have a good "draft one" right on the beach. Consumption of alcoholic beverages in public or on public transport is not completely common, but is tolerated by the locals. Drink wisely!

HOW ABOUT HEALTHCARE / EMERGENCY?

Be sure to purchase travel insurance before each trip, even with additional accident insurance. With it, you have everything reimbursed in private hospitals. If your insurance company has a representative here, which is already quite common. Private hospitals, despite the fact that we are still talking about a developing country, are at a very high quality level, both in terms of qualified personnel and equipment. In this regard, you do not need to fear for yourself and your loved ones. If you take medication regularly, take it with you. You can buy commonly available painkillers in pharmacies at approximately the same prices as at home. An important part of your travel first-aid kit should also be anti-diarrhea medicines, high-quality tanning lotions, Panthenol in a spray for possible burns and, of course, a high-quality repellent to protect against mosquitoes.

WHAT TO ADD IN CONCLUSION?

If by any chance we did not manage to answer all your questions in this article, feel free to ask us in the comments below the post. If you already decide to visit this wonderful exotic country, maybe this summer or at another time of the year, do not hesitate to contact us at any time. We are ready to help you to prepare and organize your dream vacation.


Book your stay at Glamour Mirissa right now!

WhatsApp: +94 772 408 9686

info@hotelglamourmirissa.com


Looking forward to see you,

Lucky & Roman

18 views
bottom of page